úterý 13. března 2012

České koláče

Tuto rubriku chci věnovat Marii Janků-Sandtnerové, zakladatelce české klasické kuchyně. První vydání její knihy se datuje 30. listopadu 1924. A právě toto vydání, které nese název Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, věnovaná všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů se v mé rodině dědí již po čtvrtou generaci a můžu říci, že její recepty nikdy nezklamaly.
Jako první recept jsem si vybrala České koláče, klasika, ale hlavně proto, že to jsou mé nejoblíbenější. Rozpočet a postup budu psát vždy v původním podání, jak jinak. Vždyť jen četba těchto receptů je požitek.




Rozpočet
50 dkg mouky - sůl - 1/2 cm utluč.vanilky (dávám vanilkový cukr) - citr. kůra - 2dkg droždí - 1/4 l mléka - 10 dkg másla - 7dkg cukru - 2 žloutky - 2 dkg másla na potření koláčů a 1 žloutek na povrch - vanílkový cukr.

Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchaly rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout.
Z vykynutého těsta nakrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na omaštěném plechu necháme vykynouti. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měly pěkné tvořítko na koláčky. Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem v prostředku vytlačíme, načež okraje koláčů potřeme žloutkem, důlek naplníme nádivkou a v horké troubě upečeme do červena. Chceme-li aby koláčky delší dobu byly křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem.

Tvarohová nádivka
Rozpočet
5 dkg másla - 5 dkg cukru - 2 žloutky - 30dkg tvarohu - vanilka - citr. kůra - 2 lžíce mléka - 3 dkg hrozinek - z 2 bílků ušlehaný sníh

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutek, citr. kůru, vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh, lžíci mléka, nebo je-li nádivka řídká, lžíci bílé strouhané housky a naposled hrozinky a z bílků sníh.

Jablková nádivka
Rozpočet
30dkg jablek - 8dkg cukru - skořice - citr. kůra a štáva ze čtvrtky citronu - na špičku nože badianu - 3dkg strouhaného perníku.

Opraná jablka oloupáme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců, podlijeme studenou vodou a pod poklicí udusíme do měkka. Měkká prolisujeme nebo umícháme, přídáme cukr, skořici, citr kůru i šťávu, utlučený badián (hvězdičkové koření) a podle potřeby strouhaný perník, načež nádivku dobře promícháme.
Nádivka ze suchých švestek
Rozpočet
Na 1/4 kg suchých švestek: 6dkg cukru - skořice - citr.kůra - 1 lžíce rumu

Suché švestky opereme, zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Měkké procedíme, zbavíme pecek, usekáme a prolisujeme (nebo umixujeme). Pak do nich přidáme cukr, skořici, citronovou strouhanou kůru a rum. Je-li nádivka hustá, zředíme ji šťávou , ve které se švestky vařily.
Je pravda, že tato nádivka se může nahradit švestkovými povidly, ale chuťově je nenahraditelná.






4 komentáře:

  1. takéto koláče zbožňujem...zaujala ma tá slivková náplň, to musím niekedy vyskúšať...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také já jsem této náplni ze začátku moc nevěřila, ale je opravdu vynikající, jsem o to více ráda, protože zde v Itálii naše švestková povidla prostě neseženu... :)

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    Kolik je z této dávky asi koláčků a jak velkých? Na kolik se pečou? Ještě nejsem příliš zkušená pekařka :-)
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Poctivý český koláče. To je něco, co mi v práce Ostrava chybí. Vyrůstal jsem na malé vesnici, kde se pravidelně dělaly koláče, koblihy a další věci. Nejlepší svátek v roce byl Masopust a pak sousedská zabíjačka. :) Těch pochutin, co se dostalo na stůl. Ještě teď se oblizuji. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty